Tog en kold tyrker fra flexitar til veganer

Første dag som veganer

img_8981

Min første dag i overgangen fra vegetar til veganer.
Transformationen sker den 9/9-17 efter 12 år som vegetar.
Mine år som vegetar startede i forbindelse med en slankekur, da jeg tog 20 kilo på i forbindelse med min skilsmisse.
Kuren bestod af et pointsystem hvor alle fødevarer havde et bestemt antal, pudsigt nok lå grøntsager lavt i point og usundere fødevarer lå højt.
Dette medførte at jeg måtte lave en prioritering for stadig, at kunne blive mæt, tabe mig og alligevel have det sjovt forstået på den måde, at jeg ønskede at spise lidt usundt også.
Men der skulle jo skæres ned et sted og det blev kødet, der fik kniven.
Jeg lagde ud med, at skippe rødt kød, fortsatte med at spise kylling og fisk.

Igennem mine år som vegetar sorterede jeg i dette og havde perioder hvor jeg indtog fisk men ingen kylling, og så vendte jeg tilbage til begge dele.
Det skyldtes primært frygten for ikke, at få dækket mit protein behov nu hvor jeg sideløbende også løb en del.
At det alligevel er muligt at få dækket dette uden at spise kød, gik ikke op for mig førend jeg så filmen “what the health”.
Det var min ældste datter Josephine, der opfordrede mig til at se den, hvilket jeg gjorde og den skulle vise sig, at være så tankevækkende, at jeg fra den dag af besluttede mig for at blive kostveganer.

Min mand Lars der også er kokken i huset tog imod min nye beslutning med et grin og et suk.
Så må du selv komme med i køkkenet for det orker jeg ikke.
Gennem de 10 år vi har levet sammen har jeg altid været vegetar, eller skabsvegetar som Lars kalder det, siden hen får det en fællesbetegnelse fleksitar.
https://detstoregronne.wordpress.com/2015/06/06/fleksi-hvad-for-en-fisk/amp/
Dette på baggrund af, at jeg har spist fisk og kylling og derved ikke er “gennemført” vegetar. Derudover har jeg spist animalsk gennem mejeriprodukterne, kun en kort periode erstattede jeg min mælk med soja/ris eller mandelmælk.

Da jeg i sin tid skulle proklamere til mine nærmeste at nu var jeg vegetar, står det tydeligst for mig, at der var en del undren og mistro.
Mest af alt følte jeg, at mine omgivelser opfattede dette som blot en ny dille, der nok skulle passere ligesom alt muligt andet.
Det gjorde den nu ikke, og efter 7 år som vegetar var, der også planlagt en ret til mig når jeg skulle spise ude hos familie og venner.
Men de første mange år oplevede jeg, at det var op til mig, at udvælge det af menuen, der var muligt for mig at spise.
Dette var oftest fra tilbehøret og var ikke særlig mættende. Derfor lærte jeg at have min egen fisk med eller lignende for at sikre det ikke blev for besværligt for værtinden.
Mødte ofte kommentaren som”nå du spiser stadig ikke kød”. Dette også efter mange år som vegetar.

Tænker at denne nye overgang fra vegetar med præferencer til kostveganer vil kræve tid og tålmodighed fra min og ikke mindst mine omgivelser, for hvad er nu det for et påfund.
Det handler for mig ikke om noget specifikt, såsom dyrevelfærd men i langt større grad om summen af de goder det vil kunne medvirke til.
Klima, dyrevelfærd, sundhed, trivsel, øget energi, minimere risikoen for at få kræft samt andre livsstilsbetingede sygdomme.
Det er er spørgsmål om at vælge de sunde valg til for min krop og min psyke og har disse valg derudover også en positiv effekt på klima og miljø så er det en win win.

Så til alle jer skeptikere der straks vil høvle min nye beslutning ned, så skal du vide at jeg spiser ikke din bøf og mens du nyder hver en bid, så hører du ikke min undren over dit valg i forhold til din kost.
Derfor behøver du heller ikke undre dig over min eller ytre din mening om den….

 

Favn livet Lene

Del gerne din mening

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

del gerne din mening

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Tog en kold tyrker fra flexitar til veganer